Alergia – skutočné príčiny a liečba

Vysvetlenie klasickej medicíny:

Alergia je prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu na látky, s ktorými sa bežne stretávame v našom prostredí. Je spôsobená nesprávnou aktiváciou protilátok skupiny imunoglobulínu E (IgE) vplyvom daného alergénu. Spektrum prejavov alergických reakcií je veľmi široké, od nádchy, cez slzenie, svrbenie a pálenie očí, rozličné kožné reakcie až po anafylaktický šok, ktorý môže skončiť i smrťou. Alergická reakcia je hypersenzitívna reakcia organizmu na antigény bežne prítomné v našom prostredí. Slovo „alergia“ vytvorili lekári Clemens von Pirquet a Béle Schick v roku 1906. Zaznamenali, že niektorí pacienti sú precitlivelí na bežne neškodné látky ako prach, peľ alebo niektoré potraviny (majú rôzne reakcie a príznaky po ich konzumácií – napr. nadúvanie, bolesť brucha, hlavy, pocit pálenia, vyrážky alebo iné reakcie). Tento fenomén nazvali alergia, podľa gréckych slov allos (iný alebo zmenený stav) a ergon (reakcia, reaktivita).

Liečba u klasického lekára:

Kortikoidy (kortikosteridy) a antihistaminiká – obe potláčajú imunitné reakcie organizmu (imunosupresívny účinok), t.j. blokujú imunitný systém. Používajú sa vo forme tabliet, injekcií, aerosólov, krémov či gélov. Okrem toho je odporúčané vyhýbanie sa alergénom (peľom, prachu resp. potravine, ktorá bola určená ako alergén).

Kortikoidy ovplyvňujú v organizme mnoho fyziologických funkcií, z toho vyplýva ich veľké množstvo nežiadúcich účinkov. Môže dochádzať k ukladaniu tuku – obezite, ďalej zvýšený krvný tlak, akné, svalová slabosť, impotencia, nadmerné ochlpenie, porucha metabolizmu glukózy (vplyvom čoho vzniká steroidný diabetes mellitus), oslabenie imunitného systému, zníženie vnímavosti na bakteriálne, vírusové a fungálne infekcie, aktivácia latentných infekcií, spomalené hojenie rán, osteoporóza a osteopénia, myopatia (ochorenie kostrového svalstva), šedý a zelený zákal, hypokalémia (nízka hladina draslíka v krvi), hypertenzia (zvýšený krvný tlak), útlm nadobličkových funkcií, žalúdočné vredy, poruchy menštruácie a ďalši.

Názvom antihistaminiká sa označujú látky, ktoré sa viažu predovšetkým na H1 receptor (cievy, dýchacie cesty, hladké svaly, srdce, centrálna nervová sústava). Vplyv na CNS sa prejaví predovšetkým ospanlivosťou a zníženou psychomotorickou výkonnosťou. Celosvetovo je registrovaných viac ako 40 antihistaminík rôzneho chemického zloženia. Tento zoznam sa neustále mení. Viaceré molekuly boli vyradené pre závažné nežiaduce účinky. Antihistaminiká narúšajú koordináciu, reakčné časy, zhoršujú myslenie, ich dlhodobé užívanie spôsobuje aj obezitu a vyššiu hladinu inzulínu v krvi (podľa štúdie časopisu Obesity z r. 2010). Výpočet ich nežiadúcich účinkov tu však nekončí a týka sa aj ďalších oblastí ako len centrálny nervový systém.

Vysvetlenie celostnej medicíny:

Základným rozdielom prístupu celostnej medicíny k vysvetleniu príznakov alergie oproti klasickej medicíne je vychádzanie z tvrdenia, že ľudský organizmus aj imunitný systém sa nikdy neobracajú sami proti sebe resp. že to, čo klasická medicína nazýva „neprimeraná reakcia imunitného systému“ je v skutočnosti prirodzený ochranný systém organizmu. Naše telo vždy pracuje v náš prospech – to znamená, že sa vždy snaží odstrániť patogény (baktérie, vírusy, plesne, parazity, ťažké kovy a pod.), ktoré sú v skutočnosti aj pravou príčinou alergií.

Postup terapie v našej naturopatickej poradni:

Už ste niekedy vy alebo váš blízky absolvovali test na potravinovú alergiu alebo intoleranciu? Hoci tento test tvrdí, že ukáže potraviny, na ktoré ste alergický, môže vám poskytnúť informácie, ktoré negatívne ovplyvňujú vaše stravovacie voľby. Napríklad, keď takýto test ukáže, že ste alergický na zeler, je pravdepodobné, že zeler zabíja nejaký patogén vo vašom tele a tento patogén uvoľňuje toxíny, ktoré vytvárajú histamínovú reakciu. Bohužiaľ, toto sa môže nesprávne vysvetliť ako alergia na zeler. V skutočnosti zelerový džús ničí vo vašom tele baktériu Helicobacter pylori, streptokoky, plesne a ďalšie patogény. Ďalšie príklady neuveriteľne silných a liečivých potravín, ktoré môžu nesprávne spustiť test na potravinovú alergiu resp. intoleranciu, sú figy, ktoré pomáhajú pri boji proti E. coli a streptokokom, cesnak, ktorý môže pomôcť pri vyhubení Helicobactera pylori, stafylokokoch, streptokokoch, E. coli a plesniach alebo banány, ktoré pôsobia proti vírusom. Dôvod, prečo tieto potraviny môžu vyvolať nesprávne výsledky pri týchto typoch testov, je, že keď tieto potraviny vstupujú do tela, zabíjajú patogény, ktoré explodujú a uvoľňujú jedy. Tieto reakcie sa nesprávne vyhodnotia ako alergia alebo intolerancia danej potraviny.

Možno bude pre vás prekvapením, keď sa dozviete, že neznášanlivosť laktózy tiež nie je výsledkom toho, že vaše telo netoleruje laktózu. Súčasná veda a výskum nechápu, čo sa skutočne deje pri alergii na mliečne výrobky. Ak konzumujete mliečny výrobok a všimnete si okamžitý nepríjemný pocit, to, čo sa v skutočnosti odohráva, je, že mliečne produkty vo vašom organizme kŕmia patogény, ktoré sa nachádzajú vo vašom črevnom trakte. Predstavte si tieto patogény ako ako skupinku pyraní, ktoré kŕmite. Tieto patogény sa nekŕmia iba laktózou, ale aj ďalšími zložkami nachádzajúcimi sa v mlieku a mliečnych výrobkoch, a pri tom produkujú veľké množstvo toxínov, ktoré vyvolávajú symptómy (ako hnačka, kŕče, nadúvanie) prítomné pri „alergii/intolerancii“ na mlieko a mliečne výrobky.

Rovnako, keď má niekto alergiu na pšenicu alebo celiakiu, nie je to kvôli samotnej pšenici, ale pretože má človek v tele patogén, ktorý sa živí pšenicou. Ak teda má niekto alergiu na pšenicu alebo celiakiu, to, čo skutočne potrebuje, je začať riešiť patogény v tele antivírusovými a antibakteriálnymi potravinami a doplnkami a odstraňovať potraviny, ktoré kŕmia patogény.

Ak máte reakcie na peľ, pokúste sa odstrániť z vašej stravy pšenicu, mliečne výrobky, vajcia, repkový olej, sóju, kukuricu, rafinovaný cukor a bravčové mäso. Keď odstránite neproduktívne potraviny z vašej stravy, streptokoky vo vašom organizme, ako aj iné patogény, už nebudú mať palivo na to, aby sa ďalej rozmnožovali a spôsobili zmätok. Keď implementujete tieto odporúčania, príznaky alergie na peľ po určitom čase úplne klesnú a zmiznú.

Vajíčka patria medzi potraviny, ktoré kŕmia patogény a rozmožujú v tele cysty, uzliny, fibrómy a nádory. Žiaľ, ľudia, ktorí majú nádory, cysty, uzliny a fibrómy alebo bojujú proti rakovine a bol im urobený test na alergiu/intoleranciu potravín, nie sú informovaní, že sú alergickí na vajíčka, ale častokrát namiesto toho dostanú informáciu, že sú alergickí na potraviny ako čučoriedky alebo maliny, ktoré skutočne pomáhajú bojovať proti rakovine.

Existujú určité neuveriteľne silné liečivé potraviny, ako sú čerstvé ovocie, listová zelenina a zelenina, ktoré pomáhajú zabíjať patogény, a tým vyvolávajú tzv. „alergické príznaky“ a spôsobujú zmätok v systéme. Tieto čerstvé, životodarné potraviny môžu pomôcť pritiahnuť toxické ťažké kovy a eliminovať ďalšie chemikálie a toxíny, ako sú napríklad pesticídy, ktoré môžu byť prítomné v našom tele. Ak ste absolovali test na alergiu resp. intoleranciu potravín a dostali ste zoznam potravín, ktorým sa musíte vyhnúť a ten zahŕňa aj ovocie a zeleninu, je dôležité, aby ste tieto návrhy opätovne posúdili vo svetle pravdy v tomto článku.

Keď odstránite zo svojej stravy potraviny, ktoré kŕmia patogény a naopak svoju stravu doplníte o potraviny a doplnky stravy, ktoré patogény likvidujú, detoxikačné reakcie, ktoré vznikajú pri konzumácii určitých liečivých potravín, budú slabnúť. Často ľudia, ktorí trpia chronickým ochorením, jedia stravu naplnenú pšenicou, mliečnymi výrobkami a vajíčkami a neuvedomujú si, že tieto výbery potravy ich vlastne zadržiavajú od liečenia ich chorôb a symptómov. Ľudia môžu dokonca viniť liečivé potraviny za to, že spôsobili niektoré z ich problémov, pretože keď zjedli uhorky alebo paradajky, liečivé vlastnosti týchto potravín mohli dočasne spôsobiť nepríjemné pocity pri odstraňovaní toxínov z tela. Je dôležité si uvedomiť, že výber potravín, ktorý robíte teraz, bude mať vplyv na vaše zdravie o päť, desať aj viac rokov.

Autor: Mgr. Karina Kurtová