Kúzlo šálky čaju

bylinkový čaj

Čaj milujem. Odjakživa. Hovorí sa, že buď dávate prednosť káve, alebo čaju. Ale ja si myslím, že je určite mnoho ľudí, ktorí to majú pol na pol. Avšak ja patrím iba čaju. Kávu nepijem vôbec. Jej vôňu však zbožňujem…

Čaj harmonizuje dve zdanlivo protikladné veci – zbystruje vedomie a uvoľňuje napätie. Tento božský nápoj má v mojom srdci zvláštne miesto a v mojej kuchyni mu patria dva šuflíky. Snáď nie je problém, pri ktorom by sme si, okrem iných darov prírody, nemohli pomôcť aj čajom.

Každný z nás pozná britský zvyk – čaj o piatej. Bohatá história čaju vytvorila v rôznych krajinách (Japonsko, Čína, Kórea, Malajzia, Rusko, západná Afrika) rozličné čajové obrady, ktoré sa od seba líšia, ale spája ich láska k tomuto nápoju a snaha o upokojenie mysle.

Osobne dávam pred klasickým čiernym čajom prednosť zelenému alebo oolong (polozelenému) čaju. Ale ak ste ešte nevyskúšali biely čaj a vašim chuťovým bunkám horká chuť veľmi nelahodí, tak vám ho určite odporúčam. Biely čaj patrí k najvzácnejším čajom na svete. Dováža sa z Číny alebo zo Srí Lanky a jeho výroba sa výrazne líši od výroby čierneho čaju. Vyrába sa iba z mladých, ešte nerozvinutých, lístkov čajovníkov. Má jemnú nasladlú chuť.

Biely čaj obsahuje viac antioxidantov, prospešných látok obsiahnutých napríklad tiež v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, než ostatné druhy čajov. Antioxidanty majú napríklad schopnosť znižovať hladinu cholesterolu.

čajNajstarším známym čajom na svete je liečivý čaj Pu’er. Zmienku o ňom môžeme nájsť už vo 4. storočí nášho letopočtu. Hovorí sa mu aj červený čaj. Pre svoje liečivé účinky je považovaný za najlepší čaj vôbec. Odbúrava prebytočný tuk, reguluje metabolizmus, obsahuje veľa minerálov, stopových prvkov, vitamínov a bielkovín.

Nasledujúce nápoje nie sú v skutočnosti čajmi, iba odvarmi. Ovocné a bylinkové čaje však i napriek tomu majú nezanedbateľnú úlohu v našich domácnostiach. Základom väčšiny ovocných čajov sú šípky a ibištek. Ovocné čaje sú často dochucované korením (napríklad škoricou alebo zázvorom).

Odvary z najrôznejších častí rastlín boli v minulosti užívané predovšetkým ako liečivá. Bylinkové čaje boli jedným z mnohých prostriedkov, ktoré mohli pomôcť pri liečbe rozličných chorôb a vzpružiť nielen telo, ale i myseľ. Bylinkové odvary sa robia z kvetov, vňatí, koreňov, listov, plodov a semien rastlín ako napríklad harmanček, mäta, žihľava a ďalšie.

Spomedzi bylinkových čajov stojí určite ešte za zmienku u nás už dnes známy čaj rooibos. Rastie iba na malom území v Juhoafrickej republike. Má veľký obsah minerálnych látok (železo, draslík, vápnik a horčík) a antioxidantov. Neobsahuje kofeín, má upokojujúce účinky a podporuje spaľovanie tukov.

Na záver mi zostáva už len pozvať vás na šálku čaju. A aby bola kúzelná, musíme si ju pripraviť s láskou a vypiť počas nášho osobného čajového obradu. Vyberme si čaj na mieru (podľa želaných účinkov) alebo proste iba ten, na ktorý máme práve chuť (lebo podvedomá intuícia môže byť liečivejšia ako vedomý výber) a vyhraďme si na to ničím a nikým nerušený čas vlastnej samoty alebo si naopak vychutnajme čaj v kruhu našich najbližších, obklopení láskou.

Autor: Mgr. Karina Kurtová