Prečo nemôžete jesť veľa cukru

Potravinársky priemysel sa za posledných 50 rokov nesmierne zmenil a dramatickosť situácie pochopíte až pri pohľade na realitu. Zdá sa, že ide o sprisahanie, ktoré z tichej epidémie prerastá do medzinárodne chránenej katastrofy. Ako môže byť katastrofa chránená? Jednoducho silou trhovej ekonomiky, a bezohľadnom podnikaní založenom len na snahe o vysoký zisk. Taktiež slovo “epidémia” sa vám iste zdá trochu dramatické. Uvedomte si však, že už každé tretie dieťa v USA je obézne, a na Slovensku sa k tomuto trendu približujeme. V SR je zatiaľ obézne len každé desiate dieťa, pričom každé piate má nadváhu.

Nebuďte cukroholikmi

Kedysi dávno “starý otec” svetového fitnes Jack Lalanne povedal, že “cvičenie je kráľ a výživa je kráľovná”. Dnes má 93 rokov a už v polovici 20-teho storočia hlásal pravdivé zásady stravovania, medzi ktoré patrilo aj obmedzenie konzumácie cukru na minimum. Jeho najlepším prirovnaním o cukre bolo “nebuďte cukroholikom, je to to isté, ako byť alkoholikom, ktorý musí abstinovať”. Je síce viac ako pravdepodobné, že v tých rokoch ho museli považovať za blázna, ale jeho tvrdenia sú platné dodnes. Dnes má 93 rokov a jeho tvrdenia overil nielen čas, ale aj fakt, ako dlho žije.

Len pre porovnanie, ako to bolo kedysi:

  • v roku 1700 človek priemerne skonzumoval okolo 1,8 kg cukru za rok
  • v roku 1800 priemerný človek skonzumoval okolo 8 kg cukru za rok
  • v roku 1900 priemerný človek skonzumoval okolo 40 kg cukru za rok
  • v roku 2009 viac ako 50% všetkých Američanov skonzumuje 225g cukru za deň, čo je okolo 82 kg cukru ročne

Dnes je cukor takmer všade. Pracujúci ľudia sa nad tým, čo konzumujú, moc nezamýšľajú. Kritérium je aspoň sa najesť. Cukor nájdete v limonádach, džúsoch, športových nápojoch, je skrytý takmer v každom spracovanom jedle od praclíkov cez worchesterovú omáčku až po syrovú nátierku. Dokonca niektoré detské náhrady jedla majú v sebe toľko cukru, ako jedna plechovka coca-coly, takže malé deti sú metabolicky otrávené hneď v prvý deň, ako im rodičia začnú takúto umelú výživu podávať. Nemôžeme sa preto čudovať, že na svete prepukla epidémia obezity.

Cukor je veľmi zlý, ale toto sladidlo je omnoho horšie

Cukor sa nachádza v mnohých potravinách a spôsobuje mnoho škody. V poslednom období ho ale nahradzuje lacnejšia forma sladidla: fruktóza, ktorá je väčšinou vyrobená z kukuričného sirupu. Konzumovať fruktózu je oveľa horšie ako konzumovať tuk alebo cukor. Prečo je to tak:
• fruktóza zvyšuje množstvo kyseliny močovej, znižuje oxid dusičnatý, čo následne zvyšuje krvný tlak a potenciálne poškodzuje obličky
• zvýšenie kyseliny močovej vedie k chronickým zápalom organizmu, čo má ďalekosiahly vplyv na celý organizmus (napríklad chronický zápal ciev môže viesť k srdcovému infarktu a k mozgovej mŕtvici, existuje tiež mnoho vedeckých dôkazov, že niektoré druhy rakoviny sú spôsobené zápalmi
• fruktóza oklame vaše telo tým, že vypne kontrolný chuťový systém, čo vedie k zvyšovaniu hmotnosti
• fruktóza síce neprovokuje inzulín, ale zato potláča ghrelin (hormón hladu) a nestimuluje leptín (hormón sýtosti), čo spôsobuje, že skonzumujete viac jedla
• fruktóza spôsobuje rýchly nárast hmotnosti v abdominálnej časti (pivné brucho), znižuje HDL zložku cholesterolu, zvyšuje LDL zložku cholesterolu, zvyšuje triglyceridy, hladinu cukru v krvi a zvyšuje krvný tlak, čo sú všetko príznaky metabolického syndrómu
• metabolizmus fruktózy je veľmi podobný metabolizmu etylalkoholu, ktorý má veľké množstvo toxických účinkov, negatívne vplývajúcich na pečeň
• fruktóza zvyšuje množstvo kyseliny močovej, čo cez zložitý proces spôsobuje v bunkách rýchlejšie spaľovanie ich pohonných látok (ATP), čo vedie k “bunkovému šoku” a následne k zvýšeniu bunkovej smrti, pretože bunky sú náchylné na oxidatívne poškodenie
• najväčší problém vo výžive je, že glukóza (bežný cukor) podporuje vstrebávanie fruktózy, čím sa negatívne efekty znásobujú

Senzitívnosť na cukor to ešte zhoršuje

cukorOdborníci zistili, že cukor aktivuje svoje vlastné metabolické cesty v organizme, čo znamená, že čím viac cukru skonzumujete, tým účinnejšie ho bude vaše telo absorbovať a tým väčšie škody cukor spôsobí. Organizmus sa stane “citlivý” na príjem cukru. Čím dlhšie bude tento stav trvať, tým toxickejšie účinky bude mať tento stav na Váš organizmus. Z výskumov sa potvrdzuje, že aj dva týždne bez konzumácie cukrov spôsobujú, že v organizme klesá senzitivita na cukor. Môžete si to vyskúšať sami. Nekonzumujte dva týždne žiaden cukor a budete cítiť veľký rozdiel.

Autor: Vlado Zlatoš (zdroj: vladozlatos.com)